ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Μάθετε για την τροφική αλλεργία και πως να την αντιμετωπίσετε.
Η τροφική αλλεργία είναι η λανθασμένη απάντηση του ανοσολογικού συστήματος σε μία ή περισσότερες τροφές, τις οποίες το σώμα μας λανθασμένα αναγνωρίζει ως επιβλαβείς.
- Εκδηλώνονται με κνησμό, ξηροδερμία, έκζεμα (ΣΑΕΔ), κνίδωση, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δύσπνοια, άσθμα, διάρροια- δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία και σε σοβαρές περιπτώσεις Αλλεργικό Σοκ.
- Τροφικές αλλεργίες σε μωρά που θηλάζουν → έλεγχος για αλλεργία τους σε τροφές που τρώει η μητέρα.
- Οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
- Οι πιο συνηθισμένες στην παιδική ηλικία είναι το γάλα, τα δημητριακά, το αβγό, το ψαρί & οι ξηροί καρποί.
- Οι πιο συνηθισμένες στους ενήλικες είναι οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα φρούτα (σύκα, σταφύλι, ακτινίδιο, μπανάνα) & τα όσπρια.
- Συνίσταται η απόλυτη αποφυγή των ένοχων τροφών.
- Προσοχή στα κρυφά αλλεργιογόνα των ¨έτοιμων¨ τροφών.
-
Επιβεβλημένος ο προσεκτικός έλεγχος των συστατικών επί των συσκευασιών τροφίμων.